Daglig leder i Kime, Rolf Aaneland har kommentert resultatene i EnergiWatch.
Selv om respondentene svarer at bransjen har gode økonomiske fremtidsutsikter, scorer bransjen under gjennomsnittet på viktige omdømmeparametere som kvalitet, positivt samfunnsbidrag og innovasjon. Over én tredjedel av respondentene oppgir at de har liten eller ingen tillit til bransjen. I intervjuet med EnergiWatch forklarer Aaneland at omdømmeutfordringene kan få betydelige konsekvenser for bransjen:
– Et dårlig omdømme på bransjenivå gjør det vanskeligere å realisere de store prosjektene og investeringene som man har behov for å gjennomføre for å øke fornybarandelen og kraftproduksjonen. Det er sjeldent at det er en enkelt faktor som er drivende, det betyr også at det ikke nødvendigvis er en enkel løsning på hvordan man skal snu det.
Olje- og gassnæringen scorer høyere enn kraft- og energibransjen på alle parameterne som er inkludert i undersøkelsen. Selv om resultatene kan overraske noen, peker Aaneland på følgende faktorer som kan bidra til å forklare hvorfor oljebransjen gjør det så bra:
– Olje- og gassnæringen har, helt tilbake til 70- og 80-tallet, vært vant til å stå i krevende samfunnsdebatter. De har vært vant til å snakke til folk flest, og jobbet systematisk med omdømme over flere tiår. Og de har klart å få stor forståelse for alle sine ringvirkninger. I tillegg kjenner nesten alle i Norge noen som jobber på plattform. På toppen av dette har de fylt opp «oljefondet», som vår felles store stolthet og formue.
- Kraftbransjen har absolutt noe å lære fra oljebransjen i måten de har arbeidet med omdømme over lang tid.
Resultatene fra undersøkelsen har skapt debatt i bransjen, spesielt på EnergiWatch de siste ukene. Et bevisst forhold til omdømmet blir viktig for kraftbransjens videre utvikling.
Hele intervjuet med Aaneland ble publisert 04.oktober, og er tilgjengelig på EnergiWatch sin side her.